Flag

Sernik z lemon curd

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Wyśmienity sernik pokryty delikatną polewą cytrynową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników
70 gmasła roztopionego
Masa serowa
1000 gtwarogu dwukrtonie zmielonego
400 gmleka zagęszczonego, słodzonego
250 gserka mascarpone
60 gcukru
4 szt.jajek
1 łyżkamąki
1,5 łyżkimąki ziemniaczanej
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Krem
1 szt.cytryny (otarta skórka + wyciśnięty sok)
2 szt.limonek
2 szt.jajek
2 szt.żółtek
170 - 180 gcukru
80 gmasła roztopionego
1 łyżeczkaŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
4 łyżkiwody gorącej
Do dekoracji
100 gczekolady białej
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem.


Herbatniki rozkrusz w malakserze lub włóż do woreczka i rozkrusz wałkiem. Pokruszone herbatniki wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem, a następnie wyłóż masę ciasteczkową na dno formy i dobrze dociśnij. Włóż na chwilę do lodówki do schłodzenia.


Piekarnik nagrzej do temperatury 150 C. W czajniku zagotuj wodę. Na dolnym poziomie piekarnika umieść głęboką formę lub szerokie naczynie żaroodporne i nalej do niego wrzątek. Wszystkie składniki na masę serowa umieść w misie i dokładnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.


Pieczenie

Piecz z parą wodną, aż środek sernika będzie ścięty. Po upieczeniu wystudź, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Czas pieczenia: 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C


Polewa

Sok z limonki i cytryny, skórkę z cytryny, cukier, roztrzepane jajka i żółtka oraz roztopione masło umieść w misce (metalowej lub żaroodpornej) i ustaw nad parą wodną na średniej mocy palnika. Stale mieszając doprowadź całość do zgęstnienia (nie gotuj zbyt długo, gdyż krem zacznie się ścinać / ważne, aby miał żelową konsystencję, a po schłodzeniu jeszcze zgęstnieje). Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego kremu cytrynowego, a następnie dodaj do pozostałej części kremu i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem cytrynowy rozsmaruj na wierzchu i bokach sernika, a następnie wstaw na krótko do schłodzenia.

1

Dekorowanie

Wierzch sernika udekoruj posiekaną czekoladą i Prymulakmi.