Flag

Sernik z galaretką pomarańczową

ok. 10 - 12 porcji
Średni
20 min
Ciasto na zimno z dodatkiem pomarańczy
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera
500 mlwody (przegotowanej)
1 opak.biszkoptów lub herbatników
5 łyżekmleka (do nasączenia ciasteczek)
750 - 800 gserka homogenizowanego waniliowego
60 gcukru
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
3 - 4 szt.pomarańczy

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zagotować wodę i odmierzyć 500 ml. Garnek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotować. Wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia.


Dno formy o średnicy 22 cm wyłożyć ciasteczkami delikatnie nasączonymi w mleku.

2

Masa serowa

Serek zmiksować z cukrem. Do wysokiego naczynia wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać żelatynę i krótko zmiksować mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę dodać do masy i miksować do czasu połączenia składników. Całość przelać do formy i odstawić do lodówki.


Kiedy galaretka będzie już lekko tężejąca, wyjąć sernik z lodówki, ułożyć na nim cząstki pomarańczy (bez białej skórki), zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.