Flag

Sernik pomarańczowy na spodzie marchewkowym

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Połączenie marchewkowego ciasta i masy serowej ze skórką pomarańczową z Włoch
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
125 gmąki
1 łyżeczkaSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
2 szt.jajek
70 gcukru
50 mloleju
100 gmarchwi startej na średnich oczkach
40 gorzechów włoskich (pokrojonych)
Masa serowa
5 szt.jajek
250 gcukru
1 opak.Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
60 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżkimąki ziemniaczanej
Polewa
200 mlśmietany 18% tł.
1 łyżkacukru pudru (przesianego)
Do dekoracji
100 gorzechów włoskich (pokrojonych)

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.


Do miski przesiej mąkę. Dodaj sodę i przyprawę korzenną, wymieszaj.


W drugiej misce ubij jajka do podwojenia objętości. Dodaj stopniowo cukier i dalej ubijaj, aż masa uzyska gładką konsystencję. Cienkim strumieniem dolej do masy olej. Następnie dodaj startą marchewką i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Do masy stopniowo dodaj zawartość miski z suchymi składnikami, a następnie orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.

2

Pieczenie ciasta

Ciasto wyłóż do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Sposób przygotowania masy serowej

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem ze skórką pomarańczową. Ciągle ucierając, dodawaj na przemian twaróg, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita.

4

Pieczenie

Przelej masę sernikową na ostudzony spód marchewkowy. Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie zredukuj temperaturę do 130°C i piecz jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu sernik zostaw jeszcze na 15 minut w piekarniku, a następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, aż ostygnie.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Sposób przygotowania polewy

Śmietanę i przesiany cukier puder delikatnie zmiksuj do połączenia się składników. Masę przelej na wystudzony sernik.

6

Dekorowanie

Polewę posyp pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.