Flag

Sernik piernikowy

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Pyszny sernik na piernikowym spodzie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
180 gherbatników
1 łyżkakakao
1 łyżeczkaPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
120 gmasła
Masa serowa
200 gmasła (miękkiego)
280 gcukru
1000 gtwarogu
6 szt.jajek
2 łyżeczkiPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
1 opak.Sernixa Dr. Oetkera
Do dekoracji
3 łyżkipowideł śliwkowych
50 gczekolady mlecznej

Zobacz produkty

Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
Picture - Sernixa Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami, kakao i przyprawą korzenną. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Piekarnik nagrzej do temp. 160˚C. Masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem, następnie dodawaj stopniowo twaróg, jajka, przyprawę korzenną, ekstrakt oraz Sernix. Wszystkie składniki zmiksuj. Masę sernikową przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

4

Dekorowanie

Powidła oraz połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia się składników. Polewę przełóż na sernik i odstaw do lodówki do schłodzenia.