Flag

Sernik na zimno z kremem orzechowym

12 - 15 porcji
Średni
40 min
Sernik na zimno w wersji z kremem orzechowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników kakaowych
80 gmasła (rozpuszczonego)
Masa sernikowa
600 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
230 gkremu czekoladowo - orzechowego
Do dekoracji
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżeczkacukru pudru
100 gorzechów laskowych

Zobacz produkty

Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz drobno, wymieszaj dokładnie z rozpuszczonym masłem, a następnie wyłóż równomiernie na dno tortownicy i dociśnij by utworzyć spód. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.

2

Masa sernikowa

Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj krem orzechowy i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj.

3

Dekorowanie

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wierzch sernika.


Orzechy upraż na suchej patelni. Następnie wysyp na arkusz ręcznika papierowego, odczekaj chwilę aż lekko przestygną i drugim kawałkiem ręcznika obtaczaj ręką aby pozbyć się skórek z orzechów. Oczyszczone orzechy posiekaj na grubsze kawałki i posyp nimi wierzch sernika. Sernik wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h.