Flag

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami

10 - 12 porcji
Łatwy
40 min
Wyśmienity sernik z truskawkowo-waniliową galaretką
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast twarogu i cukru pudru możesz użyć 700-800 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 mlwody
1 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
70 gbiszkoptów (ok. 14 sztuk)
300 mlwody
2 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
120 gcukru pudru
250 mlśmietanki 36% tł. (schłodzonej)
10 - 12 szt.truskawek

Zobacz produkty

Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
1

Galaretka do dekoracji

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml wody. Wsyp galaretkę krystaliczną i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wystudź i odstaw do lekkiego stężenia.

2

Masa sernikowa

Dno formy o śr. 24 cm wyłóż biszkoptami. Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki krystaliczne i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg z cukrem (lub serki) zmiksuj. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia składników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodawaj porcjami do masy sernikowej. Dokładnie wymieszaj mikserem (masę przygotowaną na serkach przed wylaniem do formy odstaw na 5 min. do lodówki).


Całość przelej do formy i odstaw do lodówki na 2-3 h.


Wyjmij sernik z lodówki. Ułóż na nim połówki lub plasterki truskawek i zalej lekko tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki do stężenia galaretki.

Porady i wskazówki

  • Zamiast twarogu i cukru pudru możesz użyć 700-800 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym.