Flag

Sernik na zimno Kalejdoskop z galaretkami

12 porcji
Średni
40 min
Pyszny sernik na herbatnikowym spodzie z kolorową niespodzianką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Galaretki
900 mlwody (wrzącej)
1 opak.Galaretki o smaku kiwi Dr. Oetkera
1 opak.Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
1 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Spód
150 gherbatników
80 gmasła (roztopionego)
Masa sernikowa
2 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
300 mlwody (wrzącej)
250 gserka mascarpone
800 gjogurtu naturalnego 2% tł.
120 gcukru pudru
Do dekoracji
20 gmalin
20 gjeżyn

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku kiwi Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
1

Galaretki

Każdą galaretkę rozpuść osobno w 300 ml przegotowanej gorącej wody i rozlej do trzech płaskich naczyń. Odstaw do całkowitego stężenia.


Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Spód

Kilka herbatników odłóż do posypania ciasta. Pozostałe przełóż do grubego worka i przy pomocy wałka drobno pokrusz. Wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż równomiernie na dno formy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.

3

Masa sernikowa

Galaretki rozpuść we wrzątku, wymieszaj do rozpuszczenia się galaretki i odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem, dodaj przesiany cukier puder, wymieszaj. Cały czas mieszając, dodaj wystudzoną galaretkę. Stężone kolorowe galaretki pokrój na kawałki i wmieszaj w masę serową. Odstaw na kilka minut do lodówki, by masa zaczęła tężeć. Tężejącą masę przelej na przygotowany spód, wyrównaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

4

Dekorowanie

Przed podaniem posyp pokruszonymi herbatnikami i udekoruj owocami.