Flag

Sernik kajmakowy z orzeszkami

12 porcji
Średni
40 min
Kremowy i delikatny sernik z kajmakiem i solonymi orzeszkami ziemnymi
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
120 gmąki
30 gcukru pudru
70 gmasła (zimnego)
1 szt.żółtka
1 łyżeczkakakao
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkawody
Masa serowa
1000 gtwarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
4 szt.jajek
1 opak.Sernixa Dr. Oetkera
150 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
150 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
250 gkajmaku masy krówkowej
50 gorzeszków ziemnych solonych
30 gczekolady deserowej (6 kostek)

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sernixa Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieć razem na jednolite ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na ok 30-40 min.

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim dno formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

3

Przygotowanie masy serowej

Wszystkie składniki na masę serową umieść w większym naczyniu i zmiksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.

4

Pieczenie

Brzegi formy z upieczonym spodem wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niej masę serową i wyrównaj.

Czas pieczenia: 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C


Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia.

5

Dekorowanie

Po wystudzeniu wierzch sernika posmaruj równomiernie masą kajmakową i posyp orzeszkami. Następnie rozpuść kilka kostek czekolady i udekoruj nią sernik robiąc cienkie paseczki.