Flag

Sernik czekoladowy

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Aksamitny sernik z dodatkiem serka mascarpone i gorzkiej czekolady
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników
2 łyżkikakao
80 gmasła
Masa serowa
250 gserka mascarpone
260 gcukru
100 gczekolady gorzkiej
1000 gtwarogu trzykrotnie mielonego
5 szt.jajek
1 opak.Sernixa Dr. Oetkera
Polewa
100 mlśmietanki 30% tł.
100 gczekolady gorzkiej
Do dekoracji
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sernixa Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód: Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i kakao. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Serek mascarpone utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Czekoladę rozpuść mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę przelej do serka, cały czas miksując. Stopniowo dodawaj twaróg, jajka i Sernix. Masę serową przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek. Piekarnik nagrzej do 160˚C.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 80 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

4

Polewa

Śmietankę przelej do garnuszka, zagotuj. Ściągnij z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

5

Dekorowanie

Sernik udekoruj polewą oraz perełkami i odstaw do lodówki do schłodzenia.