Flag

Sernik cytrynowy z lemon curd

12 porcji
Średni
60 min
Pyszny, cytrynowy sernik bez pieczenia.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników
80 gmasła (rozpuszczonego)
Masa jogurtowa
1 szt.cytryny (starta skórka i sok)
800 gjogurtu naturalnego typu greckiego (w temp. pokojowej)
170 gcukru pudru
1 opak.Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 mlśmietanki 36% tł. (schłodzonej)
Lemon curd
2 szt.cytryny (starta skórka z 1 szt. i sok z 2 szt.)
2 szt.jajek
2 szt.żółtek
160 gcukru
80 gmasła (rozpuszczonego)
2 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w malakserze, dodaj roztopione masło i wymieszaj. Ciasteczkową masę przełóż na dno tortownicy i wyrównaj. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.

2

Masa jogurtowa

Cytrynę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, po czym zetrzyj skórkę na tarce, a sok wyciśnij. Do miski przelej jogurt, dodaj cukier puder, otartą skórkę z jednej cytryny i wyciśnięty z niej sok, wymieszaj. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 min., odcedź, po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy jogurtowej, wymieszaj i przelej z powrotem całość do masy jogurtowej. Całość wymieszaj do połączenia się składników. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę. Przełóż ją do masy jogurtowej i dokładnie wmieszaj rózgą. Gotową masę przelej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na ok. 20 min.

3

Lemon curd

Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, po czym zetrzyj skórkę z 1 szt. na tarce, a sok wyciśnij z obu cytryn. Wszystkie składniki polewy umieść w misce (metalowej lub żaroodpornej) i wymieszaj energicznie rózgą. Ustaw nad parą wodną na średniej mocy palnika. Stale mieszając, przy użyciu rózgi, doprowadź całość tylko do momentu uzyskania żelowej konsystencji. 2 listki żelatyny namocz przez 5 min w zimnej wodzie, po czym dokładnie odcedź, dodaj do ciepłego kremu cytrynowego i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem cytrynowy rozsmaruj na wierzchu sernika, a następnie wstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 2 h.