Flag

Sernik chałwowy

ok. 12 porcji
Trudny
40 min
Wyśmienity sernik z chałwą na spodzie z ciasteczek
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
200 gciastek zbożowych z czekoladą i orzeszkami
2 łyżeczkicynamonu
100 gmasła
Masa serowa
500 gtwarogu trzykrotnie mielonego
500 gserka Ricotta
2 szt.jajek
2 szt.żółtek
150 gcukru
1 opak.Sernixa Dr. Oetkera
100 gchałwy waniliowej
Polewa
100 mlśmietanki 30% tł.
100 gchałwy waniliowej
Do dekoracji
50 gpłatków migdałowych

Zobacz produkty

Picture - Sernixa Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód: Dno tortownicy o śr. 24 cmwyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Ciasteczka pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i cynamonem. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Piekarnik rozgrzej do 170°C. Do miski przełóż twaróg, serek Ricotta, jajka, żółtka, cukier oraz Sernix. Zmiksuj krótko do połączenia się składników. Chałwę pokrój na drobne kawałki, wmieszaj do masy serowej i przelej na ciasteczkowy spód.

3

Pieczenie

Ciasto włóż do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczony sernik wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

4

Polewa

Do garnka przelej śmietankę, dodaj pokruszoną chałwę. Podgrzej, cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia. Kiedy polewa zacznie gęstnieć, przelej ją na wystudzony sernik.

5

Dekorowanie

Sernik udekoruj płatkami migdałowymi na nie zastygniętą polewę. Wstaw do schłodzenia do lodówki.

Porady i wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.