Flag

Rolmopsy w galarecie

6 porcji
Średni
60 min
Tradycyjna przystawka w innej odsłonie
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Do galarety można dodać pokrojoną drobno czerwoną paprykę, ugotowaną marchewkę, zieloną pietruszkę, koperek.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Rolmopsy
6 szt.płatów śledziowych marynowanych
1 łyżkamusztardy ziarnistej
2 szt.ogórków konserwowych lub kiszonych
Galareta
1 opak.Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
250 mlwody (zimnej do namoczenia żelatyny)
1 łyżeczkasoli
0,5 łyżeczkicukru
2 łyżkioctu dopełnionego wodą do 500 ml
1 opak.pieprzu ziarnistego
2 szt.liści laurowych
2 szt.goździków
1 opak.ziela angielskiego

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Rolmopsy: Z filetów śledziowych ściągnąć skórę, posmarować musztardą, ogórki pociąć w paski i ułożyć na filecie, zrolować.


Galareta: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Wodę na wywar wymieszać z octem, solą, cukrem i przyprawami, zagotować i następnie przecedzić. Naczynie z żelatyną wstawić do garnka z gorącą wodą, gdy żelatyna będzie płynna wymieszać ją z gorącym wywarem. Odstawić do ostygnięcia. Część wywaru przelać do opłukanej zimną wodą formy, tak by spód był przykryty i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Rolmopsy pokroić w plastry (małe przekroić na pół), ułożyć na zastygniętej galarecie i zalać resztą wywaru. Pozostawić w lodówce do stężenia. Przed podaniem potrzymać foremki krótko w gorącej wodzie, przy pomocy noża ostrożnie odsunąć galaretkę od brzegów foremki i wyjąć na półmisek.

Porady i wskazówki

  • Do galarety można dodać pokrojoną drobno czerwoną paprykę, ugotowaną marchewkę, zieloną pietruszkę, koperek.