PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Rolada z masą śmietanową i owocami leśnymi

recipe-Rolada z masą śmietanową i owocami leśnymi

Puszysta rolada z owocami leśnymi

o 12 - 14 porcji

trudne 80 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Rolada z masą śmietanową i owocami leśnymi

Rolada:

100 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
5 szt. jajek
1 szczypta soli
100 g cukru

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
70 g mieszanki owoców mrożonych (leśnych)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

100 g borówek amerykańskich
100 g jeżyn
20 g cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij z solą na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. Ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie wymieszaj z wcześniej przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.

2

Pieczenie

Biszkoptową masę wyłóż równomiernie na przygotowaną blachę.

Piekarnik gazowy: 190 °C

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 10 - 12 min.

Gorący biszkopt przełóż na czystą ściereczkę papierem do góry dnem i delikatnie ściągnij papier. Ciasto przykryj ściereczką i zwiń w roladę. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

4

Dekorowanie

Rozwiń wystudzoną roladę i rozsmaruj na niej masę śmietanową równą warstwą. Zwiń ciasno i wstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj owocami.

Czas chłodzenia: około 60 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Rolada z masą śmietanową i owocami leśnymi

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1017kJ
243kcal
942kJ
225kcal
Węglowodany 25.21g 23.34g