Flag

Rolada Zebra

ok. 12 - 14 porcji
Średni
60 min
Biszkopt z ciemnego i jasnego z masą śmietanową i truskawkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
100 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
5 szt.jajek
100 gcukru drobnego
1 szczyptasoli
15 gkakao
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gtruskawek

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj dwa woreczki cukiernicze do masy biszkoptowej.

2

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka umieść w misie i ubijaj na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli, a następnie stopniowo dodawaj cukier. Ciągle ubijając dodaj kolejno żółtka. Następnie zmniejsz obroty miksera do najniższych obrotów i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem.

3

Połowę przygotowanej masy przełóż do pierwszego worka cukierniczego. Do drugiej części dodaj kakao i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką. Gotową masę kakaową przełóż do drugiego worka.

4

Pieczenie

Z woreczka z jasną masą odetnij koniec (na szerokość ok. 7 - 10 mm) i wyciskaj ukośnie na blachę jasne pasy ciasta zostawiając pomiędzy odstępy o podobnej szerokości. Nastepnie uzupełnij puste miejsca masą kakaową tak, aby powstała zebra. Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C

5

Po upieczeniu biszkopt wyjmij z piekarnika i przełóż na ściereczkę papierem do góry. Zdejmij papier, przykryj drugą ściereczką i obróć z powrotem tak, aby ładniejsza strona pasów była pod spodem. Zdejmij ściereczkę z góry, a następnie zaczynając od krótszego boku zawiń ciasto na kształt rolady razem ze ściereczką spod spodu. Odłóż do całkowitego wystudzenia.

6

Masa

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj. Ciasto delikatnie rozwiń, posmaruj masą śmietankową (niewielką ilość zostaw do dekoracji), a następnie zawiń w roladę.

7

Dekorowanie

Pozostałą część masy przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i udekoruj wierzch. Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz. Kawałkami truskawek udekoruj roladę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h.