Flag

Rolada śmietankowa z owocami i masą śmietanową

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Śmietana, owoce i delikatne, biszkoptowe ciasto
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ciasto można również udekorować startą czekoladą.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image
Przybory
Ciasto
czysta ściereczka

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
4 łyżkiwody (gorącej)
0,5 szkl.cukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
75 gmąki
50 gmąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Do dekoracji
50 gtruskawek
50 gmalin
30 gjagód

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotować blachę z wyposażenia piekarnika (wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia). Jajka z wodą ubijać przez 1 minutę na puszystą masę, dodać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, ubijać jeszcze przez 2 minuty. Obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto natychmiast wylać na blachę, delikatnie wyrównać łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Czystą ściereczkę rozłożyć na blacie i posypać cukrem. Biszkopt zaraz po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zdejmując papier ze spodu ciasta. Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką w roladę, odstawić do ostygnięcia.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dodawać masę śmietanową o smaku śmietankowym, delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach.


Roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę. Połową masy posmarować ciasto i ponownie je zwinąć. Resztą masy posmarować wierzch i boki rolady.

4

Dekorowanie

Ciasto udekorować owocami.

Porady i wskazówki

  • Ciasto można również udekorować startą czekoladą.