PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Pyszna szarlotka

Szarlotka z nutą cynamonu z Indonezji

12 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Pyszna szarlotka

Ciasto:

300 g mąki
200 g masła (schłodzonego)
100 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szt. jajka

Masa jabłkowa:

1500 g jabłek (np. Szara Reneta)
1 ½ łyżki cukru
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder, cukier z wanilią oraz jajko. Całość zagnieć do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Połową porcji ciasta wyłóż dno formy i odstaw do schłodzenia. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania ciasta.

2

Pieczenie

Schłodzony spód włóż do piekarnika i piecz do zarumienienia się ciasta.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 20 min.

3

Masa jabłkowa

Umyj, obierz i pokrój jabłka na spore kawałki. W garnku podgotuj jabłka z cukrem ok. 10 minut, a pod koniec dodaj cynamon, całość dokładnie wymieszaj. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pyszna szarlotka

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1331kJ
318kcal
729kJ
174kcal
Tłuszcz 15.14g 8.27g
Węglowodany 44.51g 24.33g
Białko 3.88g 2.12g