PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Przekładaniec Słony karmel z fistaszkami

recipe-Przekładaniec Słony karmel z fistaszkami

Jasny biszkopt z masą śmietanową Słony karmel, masłem orzechowym i polewą czekoladową

o 20 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Przekładaniec Słony karmel z fistaszkami

Biszkopt:

100 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
150 g cukru
1 szt. cytryny (otarta skórka i sok)

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Słony Karmel Dr. Oetkera

Krem:

150 g masła orzechowego
50 g orzeszków ziemnych solonych (posiekanych)

Polewa:

50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
25 g masła

Do dekoracji:

50 g orzeszków ziemnych solonych

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C, prostokątną blachę o wym. 23 x 29 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę, dodaj skórkę, sok z cytryny i zmiksuj. Dodaj suche składniki i krótko wymieszaj do połączenia. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

Pieczenie

Gotowe ciasto wyłóż równomiernie do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy: 170 °C

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 25 - 30 min.

Po upieczeniu wyjmij i wystudź.

3

Masa śmietanowa

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej słony karmel i zmiksuj na jednolitą konsystencję.

4

Krem

Masło orzechowe wymieszaj dokładnie z 3-4 łyżkami masy słony karmel.

5

Polewa

Czekoladę rozpuść powoli razem z masłem w rondelku na niewielkiej mocy palnika. Wymieszaj na jednolitą konsystencję.

6

Przełożenie

Wystudzony biszkopt przekrój na pół na dwa blaty, jeden ułóż w formie. Dolny blat posmaruj równomiernie kremem fistaszkowym, posyp posiekanymi orzeszkami i dociśnij je do kremu. Następnie wyłóż równomiernie ok. 2/3 masy słony karmel i przykryj drugim blatem biszkoptu. Wierzch posmaruj pozostałą częścią kremu, ozdób polewą czekoladową i posyp orzeszkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Przekładaniec Słony karmel z fistaszkami

Na porcję / szt. Na 100 g / ml