Flag

Proste ciasto z winogronami

24 porcji
Średni
40 min
Doskonały biszkopt z kremem z mascarpone i galaretką o smaku agrestowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
4 szt.jajek
100 gcukru
70 gmąki
20 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Krem
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 gserka mascarpone
2 łyżeczkicukru pudru
Do dekoracji
500 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
600 gwinogron jasnych i ciemnych

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na puszystą masę. Do ubitych białek dodawaj po kolei żółtka ciągle miksując. Przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawaj partiami mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami mąki z proszkiem delikatnie mieszając. Gdy masa będzie jednolita przełóż ją do blachy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto odstaw na kratkę do schłodzenia.

3

Krem

Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder włóż do misy miksera. Wszystko razem miksuj do uzyskania puszystego kremu, zaczynając od niskich obrotów. Krem rozprowadź równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Ciasto wstaw do lodówki.

4

Dekorowanie

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw galaretkę do schłodzenia. Winogrona umyj. Umyte winogrona rozłóż na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na winogrona. Odstaw na ok. 3 h do całkowitego stężenia.