Flag

Placek z truskawkami

ok. 24 porcje
Średni
40 min
Wyśmienity smak letnich truskawek
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Kruszonka
45 gmasła
40 gmąki
15 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Ciasto
2 szt.jajek
220 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
375 gmąki
250 mlmaślanki
125 mloleju
300 gtruskawek

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Foremkę o wymiarach 30 x 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

2

Kruszonka

W misce zagnieść masło, mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

3

Ciasto

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, powoli dodając olej i maślankę.


Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe pokroić na połówki. Truskawki ułożyć na cieście i posypać kruszonką.

4

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto ostudzić.