PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Placek z jabłkami i kwaśną śmietaną

Idealny wypiek na spotkanie z przyjaciółmi

o 20 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Placek z jabłkami i kwaśną śmietaną

Ciasto:

125 ml mleka
75 g masła lub margaryny
375 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
80 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szt. jajka

Obłożenie:

800 g jabłek (z czerwoną skórką)
200 g śmietany 22% tł.
100 g cukru
100 g migdałów (płatków)
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać w garnku i rozpuścić w nim masło lub margarynę.

2

Ciasto

Mąkę wymieszać delikatnie w misce z drożdżami. Dodać pozostałe składniki oraz ciepłą mieszaninę mleka i tłuszczu. Całość zagnieść do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Blachę o wym. 40 x 30 cm posmarować tłuszczem i wysypać mąką.

3

Obłożenie

Ciasto ponownie zagnieść na powierzchni lekko posypanej mąką. Następnie rozwałkować na blasze. Jabłka umyć (nie obierać), pokroić w słupki i wyłożyć na ciasto. Kwaśną śmietanę zmieszać z cukrem, płatkami migdałowymi i cukrem wanilinowym i powstałą masę rozsmarować na jabłkach.

4

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 min.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Placek z jabłkami i kwaśną śmietaną

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 879kJ
210kcal
904kJ
216kcal
Węglowodany 30.15g 31.08g