Do mąki dodaj wszystkie suche składniki: drożdże, cukier, sól i wymieszaj. Do wody dodaj oliwę. Uformuj w mące wgłębienie i wlej do niego ciepłą wodę z oliwą.
Ciasto zagniataj z boków do środka do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno być sprężyste, lecz nie klejące. Jeśli będzie się kleić, podsyp je mąką. Z ciasta zagnieć kulkę i zwilż wodą, by nie obeschło. Odłóż w ciepłe miejsce w przykrytej ściereczką misce na ok. 1 godzinę. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos z podanych składników.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat posypany mąką. Ciasto rozprowadź rękoma od środka do zewnątrz, formując grube brzegi. Pizza powinna być cienka w środku. Gotowy spód przełóż na wysmarowaną olejem blachę.
Ciasto posmaruj oliwą, a następnie sosem pomidorowym. Plastry szynki pokrój na kwadraciki, cebulę w piórka, pomidorki i pieczarki na plasterki. Następnie wyłóż je na ciasto, dodaj ser (pieczarki mogą być surowe lub krótko podsmażone na patelni z łyżeczką soli do momentu aż puszczą wodę i odcedzone).
Pizzę wstaw do piekarnika. Piecz na najniższym poziomie.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono