Flag

Pizza domowa

ok. 16 porcji
Średni
60 min
Okrągła pizza na grubym cieście z dodatkiem sera, szynki i pieczarek
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
400 mlmleka
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacukru
2 łyżeczkisoli
1 łyżkaoleju
Do smarowania
1 łyżkaoleju
Sos
250 mlkoncentratu pomidorowego
2 łyżkioliwy
0,5 łyżeczkicukru
0,5 łyżeczkisoli
1 łyżeczkaoregano
1 łyżeczkabazylii
1 szczyptapieprzu
1 ząbekczosnku
Obłożenie
250 gpieczarek
1 łyżeczkasoli
50 gszynki (w plasterkach)
200 gsera Gouda, tłustego (startego)

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. Następnie wlej ciepłe mleko i łyżkę oleju. Całość dobrze wyrabiaj, ciasto będzie luźne i może się kleić. Po wyrobieniu przełóż ciasto do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi objętość.

2

Sos

Do miski przelej przecier pomidorowy, oliwę, cukier, sól, dodaj przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

3

Obłożenie

Na patelni podsmaż krótko pokrojone w plastry pieczarki z łyżeczką soli do momentu aż puszczą wodę i odcedź. Plastry szynki pokrój w paski. Ser zetrzyj na tarce.

4

Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę oprószoną mąką i podziel na dwie części. Z każdej z nich uformuj delikatnie kulę a następnie rozwałkuj na placek o średnicy ok. 24 cm. Każdy placek ułóż na osobnej blasze wysmarowanej wcześniej olejem. Następnie posmaruj ciasto odrobiną oleju, sosem, posyp serem i na wierzch wyłóż pozostałe składniki.

5

Pieczenie

Pizze wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie. Pizza jest gotowa, gdy jej spód lekko się zrumieni.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C