PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Pierniczki z bakaliami

Pyszne, aromatyczne pierniczki z suszonymi owocami

o 60 - 70 sztuk

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki z bakaliami

Pierniczki:

100 g masła
160 g miodu
150 g cukru
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
450 g mąki
½ łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
½ łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 szt. jajek

Do dekoracji:

50 g suszonych moreli
50 g orzechów włoskich
50 g śliwek suszonych
50 g rodzynek
50 g orzechów laskowych
1 szt. jajka

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło, miód, cukier i przyprawę korzenną umieść w garnku i podgrzej do rozpuszczenia składników. Odstaw do przestudzenia.

2

Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj szczyptę soli oraz rozpuszczone masło z miodem, cukrem i przyprawą oraz jajka. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Odstaw do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je mąką. Za pomocą foremki wycinaj pierniczki i układaj je na blasze.

3

Bakalie drobno posiekaj. Jajko roztrzep widelcem. Za pomocą pędzelka posmaruj delikatnie każdy pierniczek jajkiem i nałóż na niego bakalie delikatnie je wciskając.

4

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 10 - 12 min.

Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki z bakaliami

Na porcję / szt. Na 100 g / ml