Flag

Pierniczki z bakaliami

ok. 60 - 70 sztuk
Średni
60 min
Pyszne, aromatyczne pierniczki z suszonymi owocami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Pierniczki
100 gmasła
160 gmiodu
150 gcukru
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
450 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
2 szt.jajek
Do dekoracji
50 gsuszonych moreli
50 gorzechów włoskich
50 gśliwek suszonych
50 grodzynek
50 gorzechów laskowych
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło, miód, cukier i przyprawę korzenną umieść w garnku i podgrzej do rozpuszczenia składników. Odstaw do przestudzenia.

2

Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj szczyptę soli oraz rozpuszczone masło z miodem, cukrem i przyprawą oraz jajka. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Odstaw do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je mąką. Za pomocą foremki wycinaj pierniczki i układaj je na blasze.

3

Bakalie drobno posiekaj. Jajko roztrzep widelcem. Za pomocą pędzelka posmaruj delikatnie każdy pierniczek jajkiem i nałóż na niego bakalie delikatnie je wciskając.

4

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.