Flag

Pierniczki imbirowe

ok. 50 - 60 sztuk
Średni
40 min
Aromatyczne pierniczki z dodatkiem imbiru
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Pierniczki
100 gmiodu
100 gmasła
100 gcukru
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczkaimbiru w proszku
350 gmąki
0,5 łyżeczkiSody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Miód, masło, cukier, przyprawę korzenną i imbir przełóż do garnka. Podgrzewaj, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Odstaw do przestudzenia.

2

Do miski przesiej mąkę i sodę. Dodaj szczyptę soli, rozpuszczony miód z masłem i przyprawami oraz jajko. Całość szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Odstaw do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je mąką. Za pomocą foremki wykrawaj pierniczki i układaj je na blasze.

3

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.