Flag

Pierniczki alpejskie

ok. 60 - 70 sztuk
Średni
40 min
Delikatne pierniczki z pyszną polewą czekoladową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Pierniczki
200 gmiodu
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
100 gmasła
100 mlśmietany 18% tł.
1 łyżeczkaSody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
2 szt.białka
100 gcukru
4 szt.żółtek
400 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżkakakao
Do dekoracji
150 gczekolady gorzkiej
100 mlśmietanki 30% tł.

Zobacz produkty

Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Miód, przyprawę korzenną i masło umieść w garnku i podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Odstaw do przestudzenia.

2

Śmietanę wymieszaj z sodą. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj kolejno po jednym żółtku. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej dodaj ostudzony miód z przyprawą korzenną, masłem i śmietanę. Partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dobrze zagnieć. Ciasto zawiń w folię spożywcza i wstaw do lodówki na 24 godziny.

3

Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Za pomocą foremki wycinaj pierniczki i układaj je na blasze.

4

Pieczenie

Pierniczki wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia, a następnie przełóż je do pojemnika i zostaw najlepiej na dwa tygodnie, aby pierniczki dobrze zmiękły.

5

Dekorowanie

Czekoladę drobno pokrój i przełóż ją do garnka. Dodaj śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu mieszając do momentu, aż cała czekolada się rozpuści. Każdego pierniczka polej czekoladą i zostaw do całkowitego wystudzenia na kilka godzin.