Flag

Pavlova z waniliowym kremem i truskawkami

12 porcji
Trudny
40 min
Pyszna beza z kremem na bazie wanilii z Madagaskaru
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
5 szt.białka (180 g)
1 szczyptasoli
350 gcukru
Sos
150 gtruskawek
1 łyżkasoku z cytryny
1 łyżeczkaŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
80 mlwody (wrzącej)
Krem
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 gserka mascarpone
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Do dekoracji
250 gtruskawek

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Białka ubij ze szczyptą soli na pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Miksuj do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

2

Pieczenie

Ubitą bezę przełóż na blaszkę, formując okrągły blat. Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 5 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po tym czasie zmniejsz temp.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C


Po upieczeniu bezę odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Sos truskawkowy

Truskawki (jeśli są mrożone wcześniej rozmroź) zmiksuj blenderem, dodaj sok z cytryny. Żelatynę zalej wrzątkiem, mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do żelatyny dodaj łyżeczkę zmiksowanych truskawek, po czym wszystko przelej do sosu truskawkowego i szybko wymieszaj. Odstaw do lodówki do lekkiego stężenia, mieszając od czasu do czasu.

4

Krem waniliowy

Do miski przelej śmietankę, dodaj serek mascarpone i cukier z wanilią. Zmiksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Krem przełóż na wystudzoną bezę.

5

Dekorowanie

Kilka truskawek odłóż z szypułkami do dekoracji, resztę pokrój na kawałki i wymieszaj z sosem truskawkowym. Truskawki z sosem nałóż na krem. Udekoruj całymi truskawkami.

Porady i wskazówki