Flag

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

ok. 30 - 35 sztuk
Średni
40 min
Szybkie i proste w przygotowaniu
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Upieczone paszteciki nadają się do zamrożenia.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
350 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkisoli
1 łyżeczkacukru
250 mlmleka (letniego)
3 szt.żółtek
100 gmasła
Farsz
500 gkapusty kiszonej
100 ggrzybów suszonych
ok. 1 - 2 szt.cebuli
250 gpieczarek
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
Do smarowania
1 szt.jajka
1 łyżkamleka
15 gsezamu (do posypania)

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól i cukier. Dodaj mleko oraz żółtka, całość dokładnie wymieszaj. Mieszaninę wlej do mąki i stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

2

Farsz

Kapustę przepłucz wodą i pokrój. Przełóż do miski, dodaj opłukane suszone grzyby. Dolej wodę i gotuj do momentu, aż kapusta będzie miękka. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż. Pieczarki oczyść, drobno pokrój, przełóż na gorącą patelnię, aby odparowały z wody. Następnie pieczarki dodaj do kapusty, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Jeżeli w farszu jest za dużo wody, trzeba ją odlać.

3

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką. Zagnieć, a następnie rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach ok. 35 x 45 cm i podziel go na 4 części – paski o długości ok. 11 cm. Na brzeg ciasta nałóż farsz, całość zwiń w rulon dociskając w miejscu sklejenia. Z pozostałymi paskami ciasta postąp w ten sam sposób. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto z farszem pokrój na kawałki o grubości ok. 5 cm, ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem paszteciki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp ziarnami sezamu.

4

Pieczenie

Blachę z pasztecikami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

Porady i wskazówki

  • Upieczone paszteciki nadają się do zamrożenia.