Flag

Parówki w cieście

ok. 10 sztuk
Łatwy
40 min
Pyszne parówki w cieście drożdżowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
400 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkisoli
1 łyżeczkacukru
220 mlmleka (ciepłego)
1 szt.jajka
100 gmasła (miękkiego)
10 szt.parówek

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko, jajko i masło i całość zagnieć na jednolite ciasto. Odstaw na ok. 1 h do wyrośnięcia.


Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Potnij na paski o szerokości ok. 2,5 cm i owiń nimi parówki. Układaj na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Zawinięte parówki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz do zarumienienia ciasta.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C