Flag

Pająk

ok. 12 - 14 porcji
Średni
60 min
Słodki pająk usiadł sobie na brązowym Kopcu Kreta...
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 gmargaryny (miękkiej)
2 szt.jajek
75 mlmleka
3 szt.bananów
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 mlwody (letniej)
Do nasączenia
125 mlwody
1 łyżkacukru
1 szt.cytryny (sok z połowy cytryny)
Do dekoracji
250 glukru plastycznego białego
25 gcukru pudru
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Kopca Kreta Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 24 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe (odłóż 1 łyżkę płatków do dekoracji pająka). Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Dekorowanie

Lukier plastyczny zagnieć z cukrem pudrem. Uformuj dwie kulki: jedną większą na tułów i mniejszą na głowę. Odnóża pająka zrób z sześciu małych wałeczków. Odłożone płatki czekoladowe posyp na wierzchu pająka. Z perełek zrób oczy. Lukier rozgrzej w ciepłej wodzie, przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskając na ciasto namaluj pajęczynę. Na wierzchu ciasta połóż pająka.