Flag

Mus z koziego sera z galaretką z buraków

ok. 4 porcji
Średni
40 min
Sok z buraka, kozi serek i jogurt naturalny z żelatyną w listkach
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
225 mlsoku z czerwonych buraków
150 gsera koziego
300 gjogurtu naturalnego 2% tł.
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
1 szczyptatymianku
Do dekoracji
50 gkiełek jarmużu

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

3 listki żelatyny namocz w zimnej wodzie (zanurzając jeden po drugim). Po 5 minutach odsącz listki w dłoni. Sok z buraka podgrzej i dodaj do niego odsączone listki żelatyny. Dokładnie wymieszaj. Przelej równomiernie sok do szklanych naczynek o pojemności 200 ml. Wstaw do lodówki do stężenia.

2

3 listki żelatyny namocz w ziemnej wodzie. Po 5 minutach odsącz listki żelatyny w dłoni. Serek kozi zmiksuj z jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Odsączone listki żelatyny rozpuść podgrzewając je w mikrofalówce, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj do żelatyny kilka łyżek jogurtu z kozim serem i wymieszaj. Całość wlej do pozostałego płynu, ciągle mieszając. Gotową masę serową wylej na stężoną galaretkę buraczaną.

3

Dekorowanie

Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia, na ok. 2 h. Podawaj z kiełkami jarmużu.