Flag

Mus truskawkowy z waniliową pianką

ok. 4 porcje (po 250 ml)
Średni
40 min
Delikatny mus z truskawek z waniliową pianką
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Mus truskawkowy
400 gtruskawek (świeże lub mrożone)
4 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru
Waniliowo-truskawkowa pianka
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżkacukru pudru
0,5 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
2 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
Waniliowa bita śmietana
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżeczkacukru pudru
0,5 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Do dekoracji
4 szt.truskawek

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Mus truskawkowy

Truskawki umyj (mrożone wcześniej rozmroź), a następnie zblenduj z cukrem pudrem na gładką masę. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut. Następnie odsącz żelatynę z wody. 3 namoczone wcześniej listki rozpuść (nie zagotuj). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki musu wymieszaj dokładnie, a potem przelej do całej porcji musu i wymieszaj. Tak przygotowany mus podziel na pół, pozostały namoczony listek żelatyny rozpuść i wymieszaj dokładnie z połową porcji musu i odstaw w temperaturze pokojowej. Z drugiej części musu przygotuj piankę waniliowo-truskawkową.

2

Waniliowo – truskawkowa pianka

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut, następnie odsącz z wody. Połowę laski wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob miąższ. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodaj ziarenka wanilii i krótko zmiksuj do równomiernego jej rozprowadzenia. Namoczoną żelatynę rozpuść (nie zagotuj), dodaj 2-3 łyżki ubitej śmietanki, wymieszaj dokładnie, a następnie przełóż do całej porcji śmietany i krótko zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj drugą część musu truskawkowego i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do pucharków i odstaw na ok. 30 minut do lodówki.


Po tym czasie, gdy pianka lekko stężeje, przykryj ją równomiernie pozostałą warstwą musu truskawkowego i odstaw na kolejne 30-40 minut do stężenia.

3

Waniliowa bita śmietana

Połowę laski wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob miąższ. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodaj ziarenka wanilii i krótko zmiksuj do równomiernego jej rozprowadzenia. Rozłóż równomiernie w pucharkach i odstaw do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Truskawki, umyj, odszypułkuj i pokrój w drobną kostkę. Udekoruj deser pokrojonymi truskawkami.

Porady i wskazówki