Flag

Mus jogurtowy z musem malinowym

ok. 4 - 6 porcji
Średni
40 min
Lekki, owocowy mus, który pasuje na każdą okazję
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Masa
500 gjogurtu naturalnego 2% tł.
150 gcukru
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Mus
500 gmalin świeżych lub mrożonych
150 gcukru
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
7 - 10 szt.malin
5 - 8 listkówmelisy

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Jogurt należy zmiksować z cukrem. Do miseczki wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzącej wody. Następnie dodać Żelatynę-fix deserową jednocześnie całość miksować na najwyższych obrotach ok. 1 minuty. Tak przygotowaną Żelatynę dodać do jogurtu i krótko miksować, aż do połączenia składników. Masę należy przelać do szklanek i odstawić do lodówki do stężenia. Świeże maliny wypłukać i osuszyć. Kilka malin odłożyć do dekoracji. Resztę malin zmiksować blenderem, wylać na sitko i przetrzeć w celu pozbycia się pestek. Do malin dodać cukier i dokładnie połączyć składniki. Drugą Żelatynę-fix deserową rozpuścić w taki sam sposób jak w przypadku pierwszej, dodać do musu i krótko miksować. Następnie rozlać mus malinowy do szklanek z masą jogurtową i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

2

Dekorowanie

Deser udekorować malinami oraz listkami melisy.