PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Murzynek z ksylitolem

Wilgotny i puszysty. Dodatek cukru brzozowego sprawia, że jest zdecydowanie mniej kaloryczny.

o 10 - 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Murzynek z ksylitolem

Ciasto:

250 g masła
1 opak. Cukru brzozowego - Ksylitolu z Finlandii Dr. Oetkera
125 ml wody
4 łyżki kakao
3 szt. jajek
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
300 g mąki

Polewa:

100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
40 g masła

Do dekoracji:

100 g malin
100 g borówek amerykańskich
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę keksówkę 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj. W rondelku rozpuść masło z ksylitolem, wodą i kakao, odstaw do przestudzenia. Następnie dodawaj na zmianę jajka i suche składniki miksując na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.

2

Pieczenie

Gotową masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy. Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 40 - 50 min.

3

Polewa

Masło i czekoladę umieść w rondelku i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika aż do rozpuszczenia, delikatnie mieszając aby składniki się połączyły. Odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia, a następnie polej murzynka.

4

Dekorowanie

Owoce przebierz i umyj. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Kawałki ciasta udekoruj przygotowaną śmietanką i owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Murzynek z ksylitolem

Na porcję / szt. Na 100 g / ml