Flag

Mini-torciki Ombre

3 sztuki
Trudny
40 min
Różne odcienie czerwonego biszkoptu przełożone kremem.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeśli nie masz trzech foremek upiecz biszkopty dzieląc składniki na trzy.
Porady i wskazówki
Do środka każdego torcika można dodać odrobinę konfitury, dżemu lub świeży owoc dla urozmaicenia smaku.
Porady i wskazówki
Zachęcamy do obejrzenia filmu z przygotowania przepisu Mini-torciki Ombre.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
6 szt.jajek
195 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
150 gmąki
60 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Krem
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik podgrzej do temperatury 180°C. Przygotuj 3 okragłe formy o średnicy 17-18 cm. Każdą wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).


Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj. Następnie dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Zmniejsz obroty miksera do najniższych i delikatnie wymieszaj z przesianymi mąkami z proszkiem (najlepiej w 2-3 turach). Podziel masę na 3 części i do każdej dodaj czerwonego barwnika w innej proporcji, aby uzyskać 3 odcienie (jasny, ciemniejszy i najciemniejszy), delikatnie wymieszaj. Do najciemniejszego odcienia dodaj kroplę barwnika niebieskiego, aby uzyskać jagodowy kolor.

2

Pieczenie

Gotowe masy biszkoptowe przęłóż do foremek i wstaw do piekarnika. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Krem

Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów o smaku waniliowym i miksuj całość przez chwilę na niskich, a następnie ok. 3 minuty na najwyższych obrotach. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.


Z blatów biszkoptowych wytnij krążki o średnicy ok. 8 cm. Z każdego biszkoptu powinny wyjść trzy mniejsze blaty.

4

Dekorowanie

Z najciemniejszego odcienia biszkoptu zrób podstawę, przełóż kremem i połóż kolejny biszkoptowy krążek w jaśniejszym odcieniu. Ponownie udekoruj kremem i połóż najjaśniejszy biszkopcik.


Wierzch udekoruj kremem i kwiatkami.

Porady i wskazówki

  • Jeśli nie masz trzech foremek upiecz biszkopty dzieląc składniki na trzy.
  • Do środka każdego torcika można dodać odrobinę konfitury, dżemu lub świeży owoc dla urozmaicenia smaku.
  • Zachęcamy do obejrzenia filmu z przygotowania przepisu Mini-torciki Ombre.