Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka).

Aby uzyskać więcej informacji, zachęcamy do zapoznania się z naszą polityką prywatności.

Przepis na Malinowy obłoczek

Kruchy spód, maliny z galaretką, masa śmietanowa i pierzynka z migdałowej bezy to symfonia prawdziwego smaku

18 porcji

trudne 120 Minut

Składniki

Składniki

do przepisu Malinowy obłoczek

Beza:

3 szt. białka
150 g cukru
100 g płatków migdałowych

Galaretki:

2 opak. Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
800 ml wody (wrzącej)

Ciasto kruche:

100 g masła (miękkiego)
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. żółtek
125 g mąki
½ łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Przełożenie:

500 g malin
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Beza:

Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C. Formę, w której wcześniej pieczone było ciasto odwróć do góry dnem, posmaruj lekko masłem i połóż na tym papier do pieczenia by nieco zwisał na boki. Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika o jeden poziom niżej od środka.

Piekarnik gazowy: 140°C

Piekarnik elektryczny: 140°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 60 min.

2

Galaretki:

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź do uzyskania gęstej konsystencji.

3

Ciasto:

Piekarnik podgrzej do temperatury 180°C . Formę do pieczenia o wym. 32 x 21 cm wysmaruj na dnie masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodawaj do masy po łyżce przesianej mąki i miksuj do połączenia składników.

4

Pieczenie:

Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą, a następnie piecz do zarumienienia. Po upieczeniu przestudź, a następnie wyjmij ciasto z formy.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 18 - 20 min.

5

Przełożenie:

Gotowy spód zdejmij z papieru do pieczenia i przełóż do formy w której był pieczony. Galaretkę wymieszaj z malinami i wyłóż równomiernie na spód z ciasta. Odstaw do lodówki do stężenia.

Czas chłodzenia: około 60 min.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj do połączenia. Gotową masę wyłóż równą warstwą na galaretkę z malinami, a następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

Czas chłodzenia: około 60 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Malinowy obłoczek

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1303kJ
311kcal
840kJ
200kcal
Tłuszcz 17g 11g
Węglowodany 35g 23g
Białko 5.5g 3.5g