Flag

Makowiec na kruchym cieście

ok. 25 porcji
Średni
40 min
Wykwintna propozycja makowca na kruchym spodzie z dodatkiem rodzynek i orzechów
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Wystudzone ciasto można polukrować lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru pudru, 3 łyżek wody, 2 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2,5 szkl.mąki
200 gmasła
150 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 opak.Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
2 szt.żółtek
Masa makowa
300 gmaku
200 gcukru
50 gmiodu
30 gmasła
3 szt.jajek
2 łyżkibułki tartej
50 gskórki pomarańczowej kandyzowanej
100 grodzynek
100 gorzechów włoskich

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do mąki dodać pokrojone w małe kawałki masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, jajko oraz żółtka. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wylepić ¾ ciasta, nakłuć widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika na najniższy poziom.

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C

3

Masa makowa

Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać jajka i bułkę tartą, skórkę pomarańczową, rodzynki, drobno pokrojone orzechy, wymieszać mikserem. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać.

4

Pieczenie

Resztę ciasta rozwałkować, radełkiem wyciąć paski, ułożyć je na masie makowej, tworząc kratkę. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika na drugi poziom od dołu.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto ostudzić.

Porady i wskazówki

  • Wystudzone ciasto można polukrować lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru pudru, 3 łyżek wody, 2 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera.