Flag

Leśna kostka sernikowa

24 porcje
Średni
40 min
Sernik na zimno z kakaowym spodem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
115 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
10 gkakao
100 gmasła (miękkiego)
100 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
3 szt.żółtek
Galaretka
800 mlwody (wrzącej)
2 opak.Galaretki o smaku owoców leśnych Dr. Oetkera
Masa sernikowa
500 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Obłożenie
500 gmalin
200 gborówek amerykańskich
100 gjeżyn

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku owoców leśnych Dr. Oetkera
Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno formy o wym. 25 x 35 cm wysmaruj niewielką ilością masła i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksuj do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Galaretka

Do wrzącej wody wsyp galaretkę i wymieszaj łyżką do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia.

4

Masa sernikowa

Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj śmietankę i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż równomiernie na przygotowanym wcześniej spodzie. Wstaw do lodówki na czas studzenia galaretki.

5

Obłożenie

Umyte i osuszone owoce wyłóż na masę sernikową i zalej galaretką. Wstaw do lodówki na całą noc do schłodzenia.