Mąkę, margarynę, cukier, 1 żółtko, sól, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wsypać do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać białka, bułkę tartą, orzechy i aromat, dobrze wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 4-5 mm, posmarować masą makową, zwinąć całość w roladę, owinąć papierem do pieczenia i wstawić na ok. 1 h do lodówki do schłodzenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z papieru i pokroić je na 1,5 cm plastry, następnie ułożyć je na blasze. Górę ślimaczków posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
Ciastka wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciastka wystudzić.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki