Flag

Krajanka z kremem budyniowym

ok. 25 porcji
Średni
40 min
Zaskakująca kompozycja smakowa krajanki z kremem z budyniu waniliowego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
3 szt.jajek
150 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 łyżkiwody (gorącej)
100 gmąki
1 opak.Budyniu smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Krem
350 mlmleka
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
200 gmasła (miękkiego)
50 gcukru
Nadzienie
5 plastrówananasów w puszce
1 szkl.soku ananasowego
2 szt.bananów
0,5 szt.cytryny
Polewa
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
2 łyżkidżemu ananasowego
25 gmigdałów (płatków)

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawać 3 łyżki gorącej wody ciągle miksując. Mąkę przesiać z budyniem czekoladowym i proszkiem do pieczenia. Białko ubić na sztywno dodając porcjami pozostały cukier, wymieszać łyżką z masą z żółtek. Dodać przesiane składniki, delikatnie wymieszać. Blachę 30 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto od razu wyłożyć z blachy i oderwać papier. Budyń zmieszać z cukrem, wlać do gorącego mleka i zagotować. Przełożyć do salaterki i przykryć folią spożywczą, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać zimny budyń, zmiksować na gładki krem.


Ananasy osączyć, banany obrać ze skóry, skropić sokiem cytrynowym. Owoce pokroić w drobną kostkę, wymieszać z kremem.


Biszkopt przekroić na trzy równe paski, nasączyć je syropem ananasowym. Ciasto przełożyć kremem. Wierzch ciasta posmarować dżemem ananasowym.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzone ciasto oblać polewą oraz posypać pałtkami migdałowymi.