Flag

Kakaowa beza z kremem czekoladowo-orzechowym

10 porcji
Średni
40 min
Delikatna kakaowa beza z kremem mascarpone
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Aby orzechy miały bardziej intensywny i przyjemny aromat wystarczy je podprażyć. W tym celu umieść je na patelni i podgrzewaj, do momentu popękania skórek. Następnie pocieraj orzechy przez ręcznik papierowy. Dzięki temu usuniesz gorzkie skórki orzechów.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
5 szt.białka
250 gcukru
2 łyżkikakao
Krem
250 gserka mascarpone (schłodzonego)
90 gkremu czekoladowo - orzechowego
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Do dekoracji
10 gkakao
100 gorzechów laskowych (podprażonych)

Zobacz produkty

Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o śr. ok. 18 cm (beza powiększy się podczas pieczenia). Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Białka ubij z cukrem do uzyskania białej i sztywnej masy. Do ubitej bezy delikatnie wmieszaj kakao. Bezę wyłóż na przygotowaną blachę, tworząc na środku delikatnie wgłębienie.

2

Pieczenie

Bezę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 150 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.

3

Krem czekoladowo-orzechowy

Serek mascarpone zmiksuj z kremem czekoladowo-orzechowym. Dodaj schłodzoną śmietankę. Ubij krótko mikserem, a następnie dodaj zawartość torebki ze śmietan-fixem. Ubijaj do uzyskania sztywnej i puszystej konsystencji. Przygotowany krem wyłóż na wystudzoną bezę.

4

Dekorowanie

Krem obsyp równomiernie kakao, a następnie posyp posiekanymi orzechami laskowymi bez skórki. Tak przygotowaną bezę wstaw na kilka godzin do lodówki.

Porady i wskazówki

  • Aby orzechy miały bardziej intensywny i przyjemny aromat wystarczy je podprażyć. W tym celu umieść je na patelni i podgrzewaj, do momentu popękania skórek. Następnie pocieraj orzechy przez ręcznik papierowy. Dzięki temu usuniesz gorzkie skórki orzechów.