Flag

Domowe lody z sosem truskawkowym

ok. 15 gałek
Średni
20 min
Prawdziwy smak lodów i truskawek
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
2 szt.jajek
150 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
400 mlśmietanki 36% tł.
250 mlmleka
Do dekoracji
1 opak.Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
100 gtruskawek
4 - 5 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Jajka dokładnie umyć mydłem w ciepłej wodzie. W misce ubijać jajka przez ok. 2 minuty aż będą puszyste, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubijać przez następne 2 minuty. Na koniec dodać śmietankę i mleko - ubijać jeszcze ok. 2 minuty. Masę do lodów wstawić do zamrażalnika do czasu aż się zamrozi. W czasie mrożenia, co ok. 30 minut przemieszać mikserem przygotowane lody, by je napowietrzyć.


Lody można zrobić w maszynce do lodów- według instrukcji w maszynce lub przelać do plastikowego pojemnika i wstawić na całą noc do zamrażalnika.


Lody należy wyjąć z zamrażalnika ok. 10 - 15 minut przed podaniem - są twardsze niż te ze sklepu.

2

Dekorowanie

Gotowe lody polać sosem truskawkowym, udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.