Flag

Domowe lody na patyku

8 sztuk
Średni
20 min
Wypróbuj nasze pyszne lody z laską wanilii
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
150 gtruskawek
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
210 gmleka zagęszczonego, słodzonego (1/2 puszki)

Zobacz produkty

Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Truskawki umyj, usuń szypułki, zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby otrzymać mus bez pestek.

2

Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wyskrob ziarenka. Schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu, dodaj ziarenka wanilii i ubij na sztywno. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem wlewaj mleko skondensowane i delikatnie mieszaj szpatułką do połączenia się składników. Na dno pojemniczków o pojemności 120 ml do lodów rozłóż równomiernie mus truskawkowy, a następnie waniliową masę.

3

Małą łyżeczkę zanurz w każdym pojemniczku i „pociągnij" mus w górę, aby powstały truskawkowe smugi. Lody wstaw do zamrażarki. Po ok. 1 h chłodzenia zanurz w nich patyczki, a następnie pozostaw na ok. 10 - 12 h do całkowitego zamrożenia.

Porady i wskazówki