Flag

Domowe biszkopciki z masą śmietanową i borówkami

ok. 20 sztuk
Średni
20 min
Drobne biszkopty z lekką masą śmietankową i owocami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
2 szt.jajek
90 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
75 gmąki
50 gmąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gborówek amerykańskich

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

2

Oddziel żółtka od białek. Żółtka z połową cukru (45g) i cukrem wanilinowym utrzyj mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (ok. 10 minut). W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo pozostały cukier.

3

Do żółtek przesiej połowę mąki, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj połowę ubitych białek i delikatnie wymieszaj. Powtórz czynność do wyczerpania białek i mąki. Gotową masę przełóż do woreczka cukierniczego. Na papierze do pieczenia w odstępach wyciskaj z ciasta kółka o wielkości ok. 4 cm.

4

Pieczenie

Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu biszkopciki wystudź.

5

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj. Gotową masę przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i udekoruj nią wystudzone biszkopty.


Biszkopciki ze śmietaną podawaj udekorowane borówkami.