Flag

Domek z piernika

1 porcja
Trudny
80 min
Słodka piernikowa chatka w zimowej scenerii
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
250 gmasła
220 gcukru
5 - 7 łyżekmiodu
500 gmąki
2 szt.żółtek
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczkiSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
2 łyżkikakao
Do dekoracji
3 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z czekolady
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
2 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W garnku rozpuść masło, cukier i miód. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, przyprawę korzenną oraz sodę. Dodaj przestudzoną płynną masę. Całość miksuj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, ułóż na papierze do pieczenia i nożykiem wycinaj wszystkie elementy domku (2 pięciokąty o podstawie 14 cm i bokach 7 i 11 cm – w jednej ściance wytnij drzwi, 2 prostokąty o wym. 7 x 10 cm, 2 prostokąty o wym. 10 x 14 cm i komin o wym. 3 x 5 cm). Z reszty ciasta wycinaj foremkami gwiazdki różnej wielkości. Całość przełóż na blachę.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone elementy wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.  


Wszystkie elementy domku posmaruj na brzegach lukrem i sklei ze sobą. Gwiazdki posmaruj lukrem i ułóż tak, aby powstały choinki. Ozdób perełkami. Na czubku choinek umieść czekoladowe gwiazdki.


Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do torebki papierowej i udekoruj dach oraz ścianki domku. Dach posyp śnieżynkami cukrowymi.


Pisakiem cukrowym białym udekoruj komin i ścianki domku, a następnie przymocuj perełki błyszczące. Białym pisakiem cukrowym ozdób drzwi i narysuj okno.