W garnku na średnim ogniu rozgrzej, prawie do zagotowania, cały czas mieszając: śmietankę, mleko, cukier, cukier wanilinowy i likier. Odstaw do ostudzenia.
Do wysokiego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsyp zawartość opakowania Żelatyny-fix deserowej i krótko miksuj mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodawaj do ostudzonej wcześniej masy, cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Całość przelej do małych miseczek i odstaw na około 2 godz. do stężenia.
Przed podaniem każdą miseczkę na kilka sekund zanurz w gorącej wodzie i odwracając ją do góry dnem nad talerzykiem wyłóż deser (można pomóc sobie delikatnie łyżką). Deser polej Sosem truskawkowym i udekoruj truskawkami.
Przepisy
Desery
Desery
Desery