PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Delikatny jabłecznik

Idealny do popołudniowej kawy

o 14 - 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Delikatny jabłecznik

Ciasto:

125 g margaryny lub masła
125 g cukru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
4 - 5 kropla Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
3 szt. jajek
200 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
2 łyżki mleka

Masa jabłkowa:

750 g jabłek
25 g masła (stopionego)

Do dekoracji:

3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mikserem na najwyższych obrotach rozetrzeć tłuszcz do otrzymania jednolitej konsystencji. Stale ucierając dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, sól i aromat cytrynowy, a potem jajka (po jednym, każde ucierając ok. 1/2 minuty). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy po łyżeczce na przemian z mlekiem - mikser przestawić na średnie obroty. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy z natłuszczonym spodem (śr. 26 cm) i wyrównać wierzch.

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, kilka razy naciąć wzdłuż każdą ćwiartkę i ułożyć na cieście.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 40 - 50 min.

3

Dekorowanie

Upieczone ciasto ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Delikatny jabłecznik

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 837kJ
200kcal
837kJ
200kcal