Flag

Daktylowe brownie bezglutenowe

ok. 16 porcji
Łatwy
20 min
Pyszne czekoladowe brownie bez glutenu. Dodatek daktyli sprawia, że ciasto jest mniej kaloryczne, i ma przyjemną konsystencję.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gdaktyli
300 gczekolady gorzkiej
100 mloleju
50 mlwody
100 gcukru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
3 szt.jajek
35 gmąki ziemniaczanej
50 gmąki ryżowej

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut. Następnie delikatnie odsącz je z wody i posiekaj. Czekoladę rozpuść w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw na ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj olej, wodę, cukier, ekstrakt, jajka i wymieszaj. Do osobnej miski wsyp mąkę ziemniaczaną i ryżową. Wymieszaj i dodaj do mokrych składników. Dodaj daktyle i dokładnie wymieszaj.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do blaszki i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 23 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie schłodź je w lodówce.