Flag

Czekoladowy przekładaniec

ok. 12 - 15 porcji
Średni
40 min
Delikatne ciasto czekoladowe z masą śmietanową Dr. Oetkera
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt.jajek
200 gmasła (roztopionego i wystudzonego)
200 mlwody
Masa
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę prostokątną o wym. 40 x 14 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość torebki wsyp do miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto nałóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Wystudzone ciasto przekrój ostrym nożem na trzy warstwy.


Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na papier do pieczenia i wystudź. Następnie zetrzyj polewę na tarce o grubych oczkach. 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% tł. ubij mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebki z masą śmietanową wsyp do śmietanki i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełóż warstwy ciasta.

3

Dekorowanie

Wierzch i boki posmaruj masą, posyp startą polewą deserową. Do czasu podania przechowuj w lodówce.