Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Do masy dodaj żółtka i dalej ubijaj. Cienkim strumieniem wlewaj olej. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj je do masy jajecznej. Ciasto przełóż do blachy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Z 600 ml mleka odlej 200 ml i wymieszaj w nim budyń z cukrem. Pozostałe mleko zagotuj. Pod koniec wlewaj wymieszany budyń i ponownie zagotuj, cały czas mieszając rózgą. Ugotowany budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się ona z budyniem. Odstaw do wystudzenia, a następnie zmiksuj budyń z chałwą. Masło utrzyj za pomocą miksera do puszystej konsystencji, a następnie dodawaj do niego partiami budyń, za każdym razem krótko miksując. Kremem przełóż ciasto, a następnie przygotuj polewę.
Chałwę pokrusz i ciągle mieszając podgrzewaj ją ze śmietanką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wylej na wystudzone ciasto, posyp pokruszoną chałwą i wstaw je do lodówki na kilka godzin.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki