Flag

Cytrynowe bezglutenowe ciasto z białą czekoladą

ok. 16 porcji
Łatwy
20 min
Ciasto bezglutenowe z cytryną z Sycylii
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
100 gcukru
100 gczekolady białej
200 gmigdałów zmielonych
1 łyżeczkaSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
30 gpłatków migdałowych

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji.

2

50 g czekolady posiekaj na drobne kawałki. Pozostałą część rozpuść w miseczce, nad garnkiem z gotująca się wodą. Rozpuszczoną czekoladę przelej do masy jajecznej i całość wymieszaj mikserem. Następnie dodaj zmielone migdały, sodę i ekstrakt. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.

3

Pieczenie

Ciasto przełóż do blachy i posyp je płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

4

Upieczone ciasto wystudź i pokrój na kwadraty.